”Vad gör de egentligen?”

Medicin När jag fick jobbet som forskningssköterska 2012 förstod jag snart att jag hade hittat rätt. Förmånen att få fördjupa sig och riktigt gräva, inte ...

Umeå och 3D-skrivarna

Naturvetenskap Ingen torde väl ha undgått den stora uppmärksamhet som 3D-skrivare, eller additiv tillverkning, fått de senaste åren. I Sverige har vi tagit ...

2 kommentarer till “Umeå och 3D-skrivarna”

 1. Kenneth Bodin skriver:

  Interaktion och design är absolut ett relevant och bra program här, men de lär främst _använda_ tekniken.
  Jag ser stort behov av kompetens att kvalificerat utveckla och vidareutveckla tekniken, och även av forskningsförberedande kompetens. Då behövs materialvetenskap, styr och reglerteknik, maskinkonstruktion, modellering och simulering (med mycket matte), mm.
  I det perspektivet ligger Interaktion och design ganska långt borta och det är nog snarare närmare till t.ex. Teknisk fysik.

  Jag vill här återupprepa min varning över att så många som vill ”satsa på 3D-skrivartekniken” är fokuserade på användningen på kort sikt. Tekniken är långt ifrån mogen och våra förväntningar på kort sikt är uppblåsta. Däremot kan vi knappt föreställa oss vad som händer på lång sikt. Det är det långa perspektivet vi måste förhålla oss till när vi utvecklar kurser och program, och satsar strategiskt på forskningen.

 2. Lennart Johansson skriver:

  En intressant text och jag instämmer i de flesta synpunkter som framförs dock inte nödvändigtvis i behovet av ytterligare ett civilingenjörsprogram. 3D-skrivare med dess utvecklingspotential torde passa som hand i handsken i det redan befintliga civilingenjörsprogrammet Interaktion och Design, det som kan behövas är en tydlig programprofil och fler utbildningsplatser.

Kommentera