ufbi
UFBI – with a licence to scan

Medicin På UFBI, eller umeå centrum för funktionell hjärnavbildning har vi varje vecka labb-möten där vi diskuterar våra olika studier, artiklar, ...

En kommentar till “UFBI – with a licence to scan”

 1. Björn Hällgren skriver:

  Läste DN igår (20/4) ang. en artikel gällande diet och magbakterier sen urminnestider..!! I Tanzania finns en grupp personer, Hazda, som lever, äter, jagar precis som människan gjort sen evolutionen. Gud så spännande det skulle vara att se på denna grupp av jägarfolk, jämföra med västerlänskt levnadsätt, titta på den fysiska aktiviteten och undersöka olika typer av minnesinlärning som är ditt forskningsfält CarlJOhan. skulle vara oerhört spånnade va..!!

Kommentera

The Office Walker – soffliggarens mardröm?

Medicin Vad är det som går och går och aldrig kommer fram till dörren?? Jo, det är en hjärnforskare som har en doktorand som undersöker effekter på ...

4 kommentarer till “The Office Walker – soffliggarens mardröm?”

 1. Ann-Kristin Alkhed skriver:

  Hej Carl-Johan!
  Vad mycket spännande du/ni håller på med! Det ska bli spännande att följa era resultat!
  Hälsar Ann-Kristin Alkhed, sjukgymnasten från Skåne!

 2. Jenny Sandqvist, ITS skriver:

  Åh, det här har jag efterlyst länge! Jag får så ont i fötterna när jag bara står still (och de domnar också) men ett litet gåband under skrivbordet skulle göra enorm skillnad, det är jag övertygad om! Jag har länge pratat om det, men inte trott att det var realitiskt att hoppas på det… Men inom några år kanske det faktiskt ÄR realistiskt!?! Tjohoo! :)

  (Behöver ni någon extra testperson så får ni GÄRNA kontakta mig!!!)

 3. Suvi Karjalainen skriver:

  Intressant att få läsa lite mer om detta! Har hört en del om det tidigare. När beräknas projektet vara klart så man kan ta del av resultaten?

  • Carl-Johan Olsson skriver:

   Projektet har precis avklarat bas-linje mätningen, och det är en 12 månaders intervention, så det kommer ta lite tid att få in all data, men det är även viktigt att det får vara just en längre intervention. Ofta ser man kortare studier och det kan ju vara intressant det med, men för att verkligen förstå effekterna av den här typen av intervention, samt se om det är rimligt att använda sig av gå-band på arbetsplats, tror jag det är klokt att vi valt 12 månader. Så vi får vänta ett tag på resultaten, men de kommer bli väldigt spännande att se!

   På det personliga planet tycker jag ståbord och även gå-band funkar utmärkt. Jag står hela tiden när jag jobbar, och jag försöker gå på bandet ca 1 timma per dag, om jag blivit mer produktiv vågar jag inte uttala mig om, haha ;)

Kommentera

ALC
Bättre och bättre dag för dag…

Medicin …säger den härliga gamla slagdängan som har funnits med oss i nästan 100 år! En 100-åring är ju inte så dumt, det är inte ofta man träffar ...

2 kommentarer till “Bättre och bättre dag för dag…”

 1. Ylva skriver:

  Bra blogginlägg Carl-Johan! Jag önskar dig lycka till med artikeln och tror absolut att en stunds samvaro och återhämtning bidrar till framgångsrikt åldrande (fikapaus). Vi ska vara rädda om den traditionen i Sverige.

  • Carl-Johan Olsson skriver:

   tack så mycket Ylva! idag hade vi även turen att Lena Maria, som jobbar på Arcum, bjöd på våfflor, härlig start på fredagen!

Kommentera

Pet-CT_fweb
Dopaminets lyrik

Medicin Vem hade kunnat ana att en brittisk heavy metal-gitarrist som var med och startade Black Sabbath kunde ha så rätt angående hjärnans funktion? Så ...

9 kommentarer till “Dopaminets lyrik”

 1. Sven-Erik Nordvall skriver:

  Hej jag är 67 år och intresserad av att komma igång att träna kondition och styrka i höst.

 2. Hilja Lindahl skriver:

  Är slutbehandlad efter ca-bröst. Vill gärna komma igång och träffa andra intresserade – hoppas att jag platsar ngn grupp – jag är född 1939.

 3. Lena Sehlstedt skriver:

  Kul! Här har du en kollega(pensionerad skolöverläkare sedan Dec 2013) med stort intresse för hälsofrågor, allmänt en ADHD typ av personlighet men dålig på strukturerad motion…Enbart motionscykel 20 min X2/vecka. Jag tänkte att ska du kolla minne/motion i min åldersgrupp (480811) är jag gärna med och bidrar som försöksperson !
  Hälsningar, Lena Sehlstedt.

 4. tommy holm skriver:

  Ha ha, underbar referens till låttext, passade bra in.

 5. Filip skriver:

  Det vore intressant om du kunde skriva något om koppling mellan dopamin och njutning/välbefinnande. Som jag har förstått det är dopaminets roll för humöret omtvistat, vissa tycks hävda att det påverkar humöret positivt, andra att det primärt påverkar våra begär (Hur starkt vi vill ha något). Vad säger du om detta?

  • Carl-Johan Olsson skriver:

   En intressant fråga, dopamin-systemet har en viktig roll i hjärnans belöningssystem vilket dels visar sig vid basala beteenden såsom att springa, dricka, äta, sex, men även har man visat att olika typer av vardagligt beteende också ökar halterna av dopamin. Detta gör då att vi känner starka lyckokänslor, eufori, så på så vis är ju dopamin ihopkopplat med njutning och välbefinnande. Men om detta då är kopplat till ett positivt humör, det är för mig en annan fråga, där man även skulle vilja koppla in personlighet, för även om jag tror att de flesta blir på positivt humör av att känna lycka eller belöning, så är det ju inte givet att det gäller alla. Så jag har lite svårt att se att bara för att dopaminet flödar så blir man direkt på bra humör, även om det kan stämma i många fall. Man har ju även gjort ganska mycket studier om beroende och dopamin, även där ser man en koppling, vilket då skulle stödja att det är kopplat till begär, men här spelar ju även andra faktorer, såsom miljön, in.

 6. Ulf Möller skriver:

  Utveckla ett piller i stället, motion har jag fått nog av.

  • Carl-Johan Olsson skriver:

   Ja det är ju det som är grejen tycker jag, att hitta det som passar varje enskild individ. För motion är ju såklart inte det som alla tycker om, sedan har man ju även de som motionerar regelbundet men ändå drabbas av ålders-relaterade försämringar. För dessa individer är det ju knappast mer motion som är svaret, utan då behöver vi ju hitta andra saker, kanske socialt umgänge, utmanande uppgifter som håller hjärnan i trim etc kan vara det rätta för dem.

 7. Malin Jonsson skriver:

  vem hade kunnat ana att en hjärnforskare vid Umeå Universitet kunde ha sånt intresse för heavy metal!!! ;) Ska bli kul att följa arbetet. Rock on!

Kommentera