Ack, ni fega svenskar!

Samhällsvetenskap Kompromisser kan visserligen vara bra, men inte för kompromissens skull. Syftet med kompromissen måste vara att finna den bästa lösningen på ...

3 kommentarer till “Ack, ni fega svenskar!”

 1. Socionom skriver:

  Sjukt. Om konflikterna handlar om sakfrågor där konsekvenserna blir stora och ingen kompromiss blir bra, kan jag hålla med lite grann. Men att hoppas på ”kreativitet hos medarbetarna” när det handlar om maktstruktur, härskartekniker och ren elakhet så ger jag inte mycket för din teori – ”låt de starkaste ogräsen blomma”. Jag tror inte alls det handlar om ”rädsla” när man kallar in företagsvården, facket, prästen och FN – det handlar om ohälsa hos någon av parterna, och det raljerar du om. Osmakligt. ”Att låta konfliker blomstra skapar inte sällan mervärden” – Jo, Mattias. Det skapar mycket sällan mervärden, det skapar mycket ohälsa. Välkommen in på en arbetsplats, där det finns en infekterad konflikt. Välkommen till verkligheten.

  • Mattias Lundberg skriver:

   Hej Hans!
   Tack för din nyanserade kommentar.
   Efter att ha jobbat i snart 23 år på olika arbetsplatser, inom vården, akademin, näringslivet mfl och dessutom i en professionell roll som psykologkonsult inom bland annat företagshälsovården så har jag sett en del rejält infekterade konflikter. I verkligheten alltså…

   • Socionom skriver:

    Så vad du ger dig på är inte den svenska kulturen att försöka undvika gräl och finna lösningar, utan fega chefer som kallar in konsulter för problem som du tycker borde kunna lösas på plats?

Kommentera

Psykologernas egna problem

Samhällsvetenskap ”Det är ju allmänt känt att man läser till psykolog för att man vill reda ut sina egna problem.”

2 kommentarer till “Psykologernas egna problem”

 1. Ingela Sandström skriver:

  Tack för dina underbara blogginlägg, du är helt enkelt bäst!!!

 2. Scared skriver:

  Intressant läsning.
  Kanske är det för oss patienter en förlust om det du skriver är sant. Är det inte bättre att träffa en psykolog som har lite insikt i problematiken kring psykisk ohälsa utifrån ett eget perspektiv? Som patient kan man tyvärr ibland uppleva en tråkig inställning och attityd inom sjukvården. Kanske inte utifrån vad som sägs utan snarare vad som inte sägs, frågorna som inte ställs och känslan som förmedlas till mig som patient.

Kommentera

När det inte funkar att tänka positivt

Samhällsvetenskap Livet är för jävligt ibland och vi kommer alla att må dåligt av det någon gång. Det är bättre att ställa in sig på det än att försöka stoppa in ...

2 kommentarer till “När det inte funkar att tänka positivt”

 1. Ingela Sandström skriver:

  Se och stötta dina arbetskamrater istället för att vika ner blicken. Bry dig om din omgivning.

  Du som är chef – det kan hända vem som helst, det är inte en ”genetisk svaghet” att bli deprimerad.

  Fråga inte ”hur är det” som en artighetsfråga om du inte vill få ett svar.

  Nästa gång kan det vara du som blir deprimerad, det finns inget vaccin som gör dig immun.

 2. Thomas skriver:

  Bra rutet! Vi måste bejaka den realistiska pessimisten i oss. Allt annat är humbug och dubbel bokföring. Livet är svårt ibland och vill man inte se det är det nog svårt att kunna känna lycka.

Kommentera

Politiker på sociala medier skapar det smutsigaste valet någonsin?

Samhällsvetenskap Valkampanjandet har skruvats upp ordentligt inför riksdagsvalet den 14 september. För mig är det slående att tonläget väldigt snabbt blivit hårt ...

Måndagsångest? Det är rätt åt dig!

Samhällsvetenskap Allt är nämligen inte enkelt, och det hjälper inte att försöka tänka positivt för att saker och ting ska ordna sig.

4 kommentarer till “Måndagsångest? Det är rätt åt dig!”

 1. Johan skriver:

  Mycket bra! Utan att ha läst någon psykologi så är det roligt att få sina fördomar om de överbetalda må-bra-och-få-inspiration-att-nå-dina-mål-föreläsarna bekräftade.

  /Johan

 2. Christian skriver:

  Lysande! Precis vad jag behövde läsa för att komma igång efter en fantastisk sommar.

  /Christian

 3. Helen Hed skriver:

  Tack Mattias!
  Det har redan hunnit bli fyra arbetsdagar efter semestern för mig, men efter att ha läst ditt blogginlägg så känns det bättre.
  Nu hör jag ju till dom där tokarna som i alla fall oftast hoppar ur sängen med ett leende och en sång på läpparna – till det efter någon minut slår mig hur mycket jag har lovat att jag ska hinna göra. Då du, då sticker jobbdjävulen upp sitt tryne och börjar räkna upp vad som ska hinnas med.
  Efter att ha läst dina rader så slår det mig att det nog inte är så dumt ändå.
  /Helen

 4. Mats Falck skriver:

  Tack Mattias!

  Fösta arbetsdagen efter en fantastisk sommar känns plötsligt mycket roligare. Det här skall nog gå bra.

  //Mats

Kommentera